Cats Expo…

IMG_0911   IMG_0913     IMG_0914IMG_0919   IMG_0922 IMG_0925 IMG_0926 IMG_0928IMG_0930IMG_0934IMG_0938
IMG_0943IMG_0945IMG_0947IMG_0948IMG_0951IMG_0952IMG_0958IMG_0962IMG_0964IMG_0966IMG_0967IMG_0969IMG_0970IMG_0971IMG_0974IMG_0976IMG_0981IMG_0991IMG_7317IMG_7333IMG_7358IMG_7360IMG_7372IMG_7373

IMG_0941

 

Last month kita berjalan ke Matrade tengok kucing’s expo. Wajibul untuk aku pergi tengok, cats lover kan. But idok le membeli kucing, but ada le beli barang2 kucing sikit. Toy seketul dua, treat sebungkus dua gak and few other stuff. Restocking the pinewood 2 bags.

Once again, my cats hanya pakai litter dari jenis pinewood, bolehlah refer kat entry lelama camna rupanya pinewood or google jer. But pine ni ada 2 jenis, one is white satu lagi pulak dark brown colour. Memula dulu ai pakai white pinewood but bila cuba yang kaler dark brown pulak, better pakai dark lah coz tak dusty at all. White tu masih lagi akan ada dust and kena gak sapu lantai toilet hehari, sapa nak merajin kan. Hok black tuh dust dia tak terkeluar langsung, tu bagusnya. So aku restock 2 bags yang 10kgs, i think setahun pakai pun tak habis.

Cats food, aku mmg takkan amik yang kat petshop or memana, for dry food je yes aku amik Blackwood but for wet aku amik the buji booster daging kisar or the Mattop Daging kisar berprotin tinggi tanpa pengawet but bujibooster tu pun sam agak cuma brands nya lain. 2 owners kata depa nya wet food lagi better but for me dedua pun aku suka cuma the Mattop tu base kat Johor and agent kat KL susah nak dapat stock. Hard for me to restock so far selama kat setahun ni dapat restock 2,3 kali jer (sekali stock up aku beli 20-30 packs).

Moleknya bagi depa food ni, satu taik tak bau. bukanlah tak bauuuuuuuuuuuuu langsung but sangat susah nak bau melainkan ko dok depan taik tu at the litter box tu lah. dol. Pahtuh, taiknya cantik, sama bih kurang rupa ngan pinewood jer. lagi satunya, it makes your cat gemuk….. :)

So kisahnya, nak tau camna nak beli the booster tuh, hah pi carik kat FB bujibooster, ada la site depa, like situ and cariklah agent2 yang near by your house.

Comment: 2

Lyn Yusuf’s wedding…yes, her wedding, finally!!

IMG_5733

This is an overdue entry. Special entry for our Lyn Yusuf. The very famous rajin leaving comments in my blog (but eh lama tak nampak komen lyn sejak tunang sejak nikah kahwin ni kan lalalalala). Bz jadi bini keh…

Lama tunggu Lyn naik pelamin, I hv known Lyn since hem…..bape taun dah ye, she surely remembers coz yang Kak Red tau sangat lama lama lama seii….

But tak kisahlah, bila dapat je kad jemputan from Lyn. alhamdulillah. Bernikah gak Lyn akhirnya.  So dengan tema biru, kami 3 beranak pun ke wedding Lyn (me RD and Zeeshan) coz kakak at hostel abang mmg tak kuasa nak ikut dah lah…dok umah study layan cats lagi better for budak bujang tuh.

IMG_5726

 Berjanji ngan Amy and Maya, kita tau Lyn loves blue so ai pun sama pakai blue wpun light blue. But Zeeshan in dark light blue too. except laki aku le kan…langkah kanan, the girls together ngan Mira pun ngah makan sama so ai pun joined the club lah…

 

IMG_5736

cantik berseri2 pengantin.

dan biasalah selepas je nikah kahwin bagai, orang akan tanya bila pulak ‘berisinya’ standard soalan camnih…so tunggulah, kot rezeki Lyn cepat, dapatlah kita tengok baby #LynMan cepat

IMG_5740

pelamin pun cantik, memang berhias lawa, completelah raja sehari ni nya package. Food sedap, majlis pun dirai ramai, once again, congratulations Lyn! Love you.

IMG_5744IMG_5745IMG_5747

wefie with pengantin

IMG_5753

us sebelum balik dan bawa haluan memasing….

IMG_5756

up satu lagik….

IMG_5759

the bebinis…

IMG_5765
dan hadiah dari wedding Lyn hahahaha….

kain aku ni fishtale nya konsep kain, aku dah pakai heels dah lipat 3,4 pun pinggangnya masih gak dia cuci lantai so eh lantaklah  ko situ…malas nak layan. But no hal, balik tu basuh je kain tuh lam w/machine, elok molek balik tak kotor dah. I bought this set from the Hijabista, part of the baju raya yang melambak blom berpakai lagik.

Sib baik boleh ilang, else ada yang beli pakai buang plakkan….

Anyway, congrats dan tahniah Lyn and Man. Semoga perkahwinan berharga ini kekal ke akhir hayat bersama senyum tawa anak-anak. Amin

Comment: 1

The swatches and the purse…

Sembang makeup and sikit2 on the purses yeah….

not envy of purple? but try jelah, mana tau sesuai ngan muka gak. Hari tu aku pakai purple lipstick ni (menebeng kat Sephora la mana laik) and matched sket ngan my earrings and the top. Semua yang DM setuju dengan colour ni…but of cos aku tak beli coz keberangkalian aku untuk pakai kaler ni adalah jarang jarang ya hamat, so memang takkan beli lah.

  clip_image002

move on pulak tengok the purses. Aku ni dah berbulan bulan bulan makan tahun nakkan new purse. Kisahnya masa puasa arituh dalam hujan lebat pi bazar ramadhan (it was first ramadhan kena pi bazar), tak bawak payung hapa dengan tangah penuh barang hamik kena hujan lebat, my Chanel purse basah kuyup yang sampai mengembang. So dengan itu tak sedap dah pakai lepas tuh. So for months aku dok pakai another purse – the Prada haighhhhh…kocik tak cam Chanel besau gedabak.

clip_image006

 Last resort masa pi Pavi arituh, aku nak amik yang bawah Balenciaga nih but takde takde another piece, ini zipnya ketat. SA tu cakap dia boleh lilinkan  jadi lembut, of cos le aku tak nak, Balenciaga kot ko nak main gitu2 pulak repairnya. So tak beli…

clip_image009

 Dior yang asalnya aku nak amik sangat, tup2 dah naik harga!! baru a month ago harga lama dahlah tu yang size aku nak takde merah, ado black ni big size, dan harganya lagi melampau. So tak jadi gak….if yg medium size ada merah tu bolehlah pejam mata bayau je wpun baru je sebulan naik harga, coz it can fit my phone also bley buat clutch and sling, but it s a purse/ wallet. So no rezeki lagik.  Medium is RM3700, large tu lam RM4200 ke bape gitu lah…

clip_image010

Fendi cinonit nih pulak beza ngan medium/large size adalah RM200…baik le amik yang besau kan, Tup2 takdak pulak merah….lagi drama. Tak hingin nak amik cinonit nih kalau dah beza ngan besau sangat ler 2 ratus sahaja. It was RM2200 kalau tak silap.

 clip_image011

hah yang besau tu ada kaler grey tu jer lah….dah tentu ler my colour is red.

clip_image012

the dior purse/clutch but ni large size, orang nak medium

clip_image015

 inside YSL…pun bih kurang sama je harga ngan lelain but tak leh nak fit phone. yang aku nak sangat mesti leh muat hp…jenis pemalas nak pegang hp kan…

 

clip_image016

inside Prada, saje je tengok takkan amik pun coz I already have the Prada purse.

clip_image017

eh metallic Maybelline yang aku baru belli from US…

IMG_7744

IMG_7730

Sebagai penutupnya kita tried semua colourss of Lip Stain of Sephora. I love this stain one coz dia memang matte. Dah banyak colours dia aku repeat beli and pakai. In fact Sephora sale baru ni pun aku borong the same colour 2 ketui. Pahtuh aku amik Tarte’s foundation and Makeup Forever’s compact powder.

The purse penyudahnya tak amik hapa…tunggulah lagi next season or if Dior tu bawak gak yang aku nak, wpun katanya red colour tu dah tak bawak masuk, sabariah ler jawabnya.

La ni ngah week of #Mycybersale kan..melekat aku memalam ngan laptop crawling sana sini. Pokai sudah…

 

Comment: 3

The Melaka…

Last month, kami buat day trip ke Melaka. By noon baru gerak, singgah Seremban tapau A&W dan half way aku took over drive coz laki was sooooooooooo sleepy kes tak cukup tidur sangatkan. Terus ke rumah my Arwah Uncle. He passed away 2 hari sebelumnya but tak dapat nak visit coz of work commitment segala so tu yang aku nak balik gak menziarah.  Alfatihah to Arwah Cik Aman. This year, 2 siblings Mak Ajah pergi, dalam jarak tempoh 80 days, end raya aritu arwah MakLong meninggal. 

Sehabis visit bagai, kita pi menyinggah makan asam pedas…well i forgot the name hahaha but it was in my igstories and also in my laki’s waze. Senang next time nak datang lagi dah tau location.  Pahtuh jalan lagi ke Mahkota Parade.

Wpun raya sokmo kami balik Melaka but inilah pertama kalinyaaaaaaaaaaaaaaaaaa masuk dalam Mahkota Parade tuh.

IMG_6818

depa belakang tu nak photobomb, ni baru abis Maghrib rasanya…

IMG_6821

So kat sini ada sport shop yang tengah sale, kita belilah kasut 2 pasang for both me and RD, socks and hapa2 tah. Oh pastuh waktu depa sume solat tuh aku terbeli plak comforter and bedsheet sets hiks…depa ngah sale gak. Even black shirt aku pakai tu pun aku beli kat situ gak, bersalin dari pakai yang from KL.

Sebelum tuh masa parking kat lam mall nih, ada young chinese couple buat hal ngan kitorg. We gave signal nak masuk parking, dah tunggu situ lama pun coz kete yg kuor terhegeh2, bila dah kuor, dia tak turn left, dia pi turn right, so masa dia turn right tu, si couple ni selambaaaaaaaaaaaaa jer masuk. Kurang hajak btul. so aku kuor ler, kabau depa, dari dalam keter tu depa dah sound2 bagai, siap kuor middle finger. but depa blah gak lah, so laki aku parking.

Tup2 bila kita dah kuor keter, dia datang balik pusing seround siap buat bebunyik engine (not even mustang pun, just bebiasa car), and bagi lagi middle finger. Astaga bebudak nih.

So takut apa2 terjadi (some more kita bukan orang situ kan), so aku anak beranak pi naik atas, laki aku pi ngalihkan keter dia ke tempat lain, dapat closer to lift some more. Seriau heh ngan couple tuh.

IMG_6826

IMG_6828

Dan cos Zeeshan nak merasa naik beca, so all 5 of us kena joint naik sama. He chose the Transformer, Kakak and abang naik sesama yang Kakak pilih Doraemon, sakit jiwa je abang lam beca tuh hahahaha. Best gak lah. pastuh kita pi pasar malam depan tu gak, but tak lama coz bila aku beli jeruk, memang tengah asma masa tu terus lagi teruk asma aku. 4 kali puff baru clear bley bernafas.

Takde mood dah nak soping lagi, teruss balik lah…but before that kita pi singgah makan lagi asam pedas kat tempat lain, yang budak beca recommended. Pun ada kat waze laki aku so lenkali lah aku edit sini, if teringat.

IMG_6850

 Gulai kari ayam for abang and Shan, daging masak lemak for RD and Kakak and mak nya pulak asam pedas pari + telur ikan. Telur ikan tu yang aku nak sangattttttttttttttttttttttt, lama tak dapat. Melambak lebih, siap tapau asam pedas tu,trownya buat breakfast cicah ngan roti nyammmm….

IMG_6845

Malam tu gak kita balik KL, just nice midnite sampai…

Pastuh the next daynya, sesorang sakit, demam lah, asma lah, batuklah. one after another. All 5, tolak Shan lah dia tak berapa sangat coz dia pun baru discharged awal bulan lepas kan. Bertubi2 amik nab memasing…haih.

Susah nak berjalan2 skang nih, majorly cos issue laki aku punya keje cuti tak sama ngan kita Malaysia nih, cuti dia manjang ikut Germany tuh, no Malaysia public holidays for him tu pasal kena amik cuti pun payah…

Yang kakak tu, 2,3 kali kena amik dia kat skul coz dia punya tak sihat….patut kena admit gak but bapaknya malas nak admitkan dia, bawak ubat balik berkoyan ngan mc 2 hari pastu sambung lagi another 2 days mc. So kat seminggu gak dia tak sekolah.

Apapun today ramai anak2 kita start exam bagai kan…semoga yang bebaik for them, all the best kids, abang tak kuor rumah dok meleka ngan study manjang…

Comment: 1

Maybelline Matte Metallics…

IMG_6327

IMG_6328

IMG_6330

  IMG_6329

4 colours ni semua antara colours yang tetiba kuor kat my timeline (igstories). Terus lelaju aku tengok balik, pergi pulak depa punya US’s website, the maybelline’s of course  coz dah siasat dalam msia langsung takdak, in fact the next days nya aku pi carik kat drug stores in KLCC pun tarak jugak ada, means memang tak masuk Malaysia at all yet.

So apapun, aku terus pi Target’s online and beli the colours yang aku rasa perlu aku pakai hiks…geram nya pasal kan. I bought 5pcs but only 3 colours je yang aku suka, lagi 2 tu tak sangatlah, special event or kena mix ngan colour lain. Oh ai beli online kat Target US sana pastuh depa shipped kan (of cos by my instruction ler) to my colleague yang kat San Francisco sana and my buddy tolong bawakkan balik to KL so jimat le my shipping from US KL tuh. Lagi 2 items pulak mascara and satu lagi gold eyeliner. Sume dah sampai except eyeliner tu lain shippingnya and tak sempat nak bawak balik, next trip le baru sampai KL nanti.

Aku masih lagi cam dulu, makeup junkie gak but not as bad as other people, aku beli but tak menggila ler bebenau pun. Frankly speaking for lipstick aku suka pakai Sephora Lipstain (skang depa dah bawak masuk 44 colours ko) and jugak Shadedough by Hanis Zalikha. Even lipstain tu memang dah bertaun aku pakai, for HZ punya is matte pun sedap lawa and tahan lama, dedua brand tu sama tahannya. The Maybelline ni aku tak penah beli pun lipsticknya (coz i usually dapat free jer from the sponsor), ini kot first time beli lipstick Maybelline.

Just bcoz it s metallic, memang aku giler sangat…love it.

For the real photos of these lipstick sesilalah jenguk my IG

IMG_7502

IMG_7541

harganya, if convert  from USD to RM is RM25 camtulah

Maybelline zCOLOR SENSATIONAL® MATTE METALLICS LIPSTICK Silk Stone – 0.17 fl o

$5.59 / ea

ni ler contoh harganya hah…kalau beli kat Target murah sikit, kat site Maybelline mahal sket pulak. Im pretty sure lah bila dah sampai KL harganya melambung2 gak nanti tuh.

For my other makeup stuff, ada jer brand lain baru aku beli gak, Benefit, Tarte, Becca, Colorpop and maknek lain sume ada je kuor kat my IGstories gak…you have missed it. Fenty pun coming soon but my code 230 takdak pulak skang nih, once arrive nanti baru tereban.

Comment: 3