Pasta yang lazat semestinya Prego!

Pejam celik cuti sekolah pun dah start semula. I’m sure parents out there already have plans for your kids during this school holiday. Mesti ada yang pergi bercuti, tak kira la cuti-cuti Malaysia or oversea. Maybe ada yang plan balik kampong, mesti pelbagai aktiviti yang korang dah plan kan awal-awal kan.

IMG_0614

 

Sama gak macam Akak, ade gak plan bercuti-cuti jalan-jalan makan angin, tapi ada satu lagi plan ni ha untuk budak 3 orang tu, especially Abang dan Kakak. Diorang berdua ni kan dah besar so kena ajar berdikari a bit. Plus masa cuti sekolah ni, diorang kena jaga adik diorang while we both at work.

IMG_0627

The plan is to teach them how to cook a simple yet special meal. So bila time diorang lepak kat rumah cuti sekolah ni dan kot-kot lapar boleh la diorang masak sendiri.

So let’s cook pasta kiddos! Plus they are all love pasta very much, especially spaghetti bolognese :)

IMG_0672

 

When it comes to pasta, sure korang ingat ada special occasion ke or maybe for festive season jer. Yup indeed memang betul, pasta really suits for celebrating special moments or festive or celebrative occasions.

But for me as long as makan-makan together with my family, it’s special moment already :)

Sebab apa Akak cakap a simple yet special meal sebabnya Akak menggunakan Prego brand to make this delicious pasta.

IMG_0687

 

I’m sure korang pun tau Prego ialah peneraju pasaran sos pasta di Malaysia yang menawarkan hidangan lazat dan sangat mudah untuk disediakan. Prego pasta sauces are made from juicy, vine-ripened tomatoes dan datang dalam pelbagai perisa untuk memenuhi semua selera. Kaya dengan rasa buatan sendiri yang terbukti sihat. Prego pasta sauces memberi sentuhan segar kepada resipi tradisional dan juga menambah rasa baru yang segar untuk makanan yang dimasak di rumah.

So, kali ni kitorang nak masak spaghetti bolognese dan carbonara.

IMG_0667

 

The kids actually surprise sebab senangnya nak buat pasta sendiri di rumah of cos dengan Prego. And to our surprise there’s one Sunday morning, we both wake up with spaghetti carbonara dah siap masak by them as our breakfast :)

IMG_0745

IMG_0705

Sudah pun siap hasilnya – spaghetti bolognese dan carbonara.

IMG_0723

Our little chef dah bagi signal thumb up boleh makan hiks :)

IMG_0831

IMG_0814

Mixed up the spaghetti with the delicious bolognese dan carbonara sos.

IMG_0848

IMG_0841

And makan time :)

Personally for me as a mother, this is the best moments all together. You spend some quality time with the kids teach them useful things, in this case cooking pasta. Dan lepas tu kita sama-sama menikmati pasta bersama sos yang lazat tadi. Siap berebut-rebut nak makan lagi tambah menyelerakan hehehhee

IMG_0855

“Mummy sedap la mummy masak spaghetti ni”

Thanks to Prego :)

IMG_0898

Dan sebelum Akak terlupa, sekarang ni Prego sedang mengadakan peraduan Prego “Great Food, Great Moments” Photo Contest! Dan peraduan ini menawarkan hadiah worth RM80 000!!!

Wow banyak tuu!

IMG_0897

Tengok betapa decorative nya gambar spaghetti Akak ni J Siap berframe bagai.

Ok, ini yang korang kena buat kalo nak menang hadiah tu.

1. Snap a top view photo of your cooked pasta menggunakan app dari Prego Malaysia Facebook Page

2. Frame it macam Akak buat ni. Visit the Prego Malaysia Facebook Page to check out the frames.

 

IMG_0896

 

3. Cipta satu slogan sekreatif yang boleh. Slogans or Quatrains MUST contain the words Delicious, Special, Simple and Prego, or Lazat, Istimewa, Mudah dan Prego in BM, and be 30 words or less for slogans, and 4 lines only for Quatrains.

4: Submit with details and receipt no of your purchase Prego of cos :) and you’re done and you might be the lucky winner :)

Good luck korang.

IMG_0780

 

Dengan adanya Great Food sudah pasti akan menyusul Great Moments, semestinya Prego :)

 

Comment: 0

Zeeshan’s Graduation Day…

Photos banyak carca marba….

IMG_9980

IMG_9992IMG_9986IMG_0007IMG_0022IMG_0045IMG_0048IMG_0053IMG_0057IMG_0060

IMG_0072IMG_0077IMG_0241

IMG_0008IMG_0009IMG_0010IMG_0011IMG_0001

IMG_0014IMG_0016IMG_0022IMG_0023IMG_0024IMG_0013

IMG_0028IMG_0030IMG_0031IMG_0032IMG_0033IMG_0034IMG_0035IMG_0045IMG_0046IMG_0054IMG_0055

IMG_0062

IMG_0075IMG_0078IMG_0102

IMG_0116IMG_0133IMG_0134IMG_0135IMG_0225

 

IMG_0030

IMG_0072

 

 

IMG_0073IMG_0242

 

Ramai dok cakap, Ya Allah Kak Red, macam baru semalam je Kak Red beranakkan Zeeshan, budak kecik ni dah grad dah kak?

ha ah, grad from his kindly. Now that he left the place, bolehlah bilang, he was studied kat Brainy Bunch Bandar Sri Permaisuri. 3 years, since he was 4 years old. Dulu masa 4 taun tuh, half day jer lah, half day lagi amik bawak balik but sejak 5 taun and this year memang full day, pagi bapaknya hantar, petang aku menjemput.

Ada sekali tahun lepas, Aunty Dee nya kena hantarkan bawak balik naik motor coz aku packed ngan event opis sampai ke malam. This year pulak, Aunty Mia jaga Shan, so ukhwah sampai ke rumah, she jadi tutor for Shan gak, twice a week. Insyallah tahun depan pun akan bersambungan jugak kelas bersama Aunty Mia.

Sebab dah nak pi year 1 tahun depan, his last day pun on Nov 2017, by right leh je sambung lagi sebulan, but bagi chance lah dia lelepak kat rumah, pun ada gak kelas, everyday buat Kumon exercise and pi Kumon classes. So bukanlah lepak sembarangan je kat rumah tuh.

tapi tu lah, dia ni, umur 6 tahun pun blum, Dec 29th ujung tahun ni baru 6tahun, macam baby2 je lagik. sume ngendeng ngan maknya lagik, camna la ko nanti dik oi….

So congrats Zeeshan, habis dah musim Brainy Bunch. Thanks to teachers specially Aunty Dee and Aunty Mia yang membesar, mengasuh dan mengajar Zeeshan sejak umurnya 4 tahun. Dari dia tak pandai cara solat, sampai dah hafal some of ayat2 alquran, alhamdulillah.

Comment: 5

Petronas Mornings @Mesra Breakfast!!

IMG_8772

IMG_8790

Kesinambungan dari entry Kak Red on http://redmummy.com/2017/07/19/nasi-lemak-pun-ada-dijual-di-petronas-station/

Ada lagi kisah terbaru Mornings @Mesra Breakfast Combo!!

gapo diaaaaaaaaaaaa?? hah baca sini.

Masih lagi dengan harga sarapan yang sangat affordable – RM5, ditambahkan lagi dalam menu sarapan ini ialah Milo bersama dengan local delicacies seperti nasi kerabu, mee goreng dan mihun goreng. Nescafe drink dan jugak nasi lemak, ni wajib ada jugak. So options of sarapan lebih banyak kali ni, improve coz customers yang ramai request. Petronas always listen to you.

IMG_8806

Kali ni jugak, sebanyak 450 Petronas stations nationwide terlibat dalam pengedaran dan penjualan Mornings @Mesra Breakfast Combo! Project yang bermula pada awal tahun ini nampaknya semakin berkembang, memberi peluang pada vendors untuk contribute their delicious kuih muih dan pelbagai jenis nasi for the brekfast.

Senangnya, all dah siap packed and good to go, just grab and chow. Sesambil dalam jem tu pun boleh makan dah sarapan gini, some more if kat KL, pagi memang jem merata sana sini kan, so stop kejap kat Petronas stations, pay RM5 and you dah boleh teruskan perjalanan sambil makan minum  .

IMG_8818

IMG_8776

By the way Petronas akan membuat complimentary breakfast giveaways untuk kalian pula – maklumat lanjut boleh check kat https://www.mymesra.com.my/Promotions-@-Get_Breakfast_Combo_for_only_RM5!.aspx

Tahniah Petronas, actually kalaulah rumah akak selaluan dengan Petronas memang akak dah hehari heh lalu and beli but haluan kami berbeda, so korang, jangan buang masa atas jalanraya or tersesak2 nak dapatkan sarapan di office, terus je grab on the go from the Petronas stations yang terpilih.

 

Comment: 6

Red Pancit….

IMG_9759

IMG_9758IMG_9764

 

Record untuk kenangan akan datang. Walaupun pernah terjadi, but itu tahun lain dan lagi worst kot sebelum2 nih coz aku drive ngan tayar pancit ahaks…tak sedau tak tau tak bother, dont care bagailah feeling tuh. Aku bukan jenis check tayar pung….but ni kes lain. I was rushing balik, langsung tak live IG Stories pun, cos nak kena kejarkan the 2 boys for their classes.

Sampai kat satu simpang, berpuluh tahun pun ikut simpang tu but aku ter’makan’ dalam sangat, ada lekuk kat divider tuh, aku langgar dalam keadaan keter yang laju, bunyik ke main kuat kau, rasa cam nak terbalik keter, habis barang2 atas dashboard ke hp yang kat stand phone, tercampak pelanting. Naik darah gemuruh aku, laju jantung berdegup kau.

i didnt stop pun, nak dekat smpai rumah. got home jer, terus kuor check, omeng….tayar kiri ada satu pecah yang kuor angin. apa tuh namanya, run flat tire ada so takde le dia pancit terus. Tapi memang kuor le angin dari tyre tu, so aku amik abang, before pi amik Zeeshan, pi lu kat workshop biasa laki aku pi but depa tak buat tyre pulak, he said boleh lagi drive tu for 2,3 days lah sort of.

Coz aku nak settlekan kids first, amik pulak Zeeshan and dropped both of them kat tuition. Aku dok melaung kat lam keter for sejam lebih kat parking Tesco tunggu depa abis class. Dah malam gelap, abis je depa classes, ngan depa sekali aku bawak pi kat workshop yang biasa aku laki bini deal hal tyre.

Bear in mind, my laki bukan jenis dengo isteri emergency nak melompat pi give hands, he s not like that. selagi bini boleh manage selagi tu lah dia wont be in the picture. Ngah  keje pun dia heh (waktu kerja dia tak cam kita normal hours, dia ikut germany hours). So aku dah tau yang dia wont help me much, kalau dia tolong pun mbe after sok sok nya, yet aku nak settlekan malam tu gak. Sib baik kedai tyre bukak lagik.

Depa terus tukar tyre yang pecah tu, but at the same time tyre kanan pun nak kena tukar but tu cciter sok sok hari yang penting yg pecah ni kasi tukar luh. So settle, waktu depa dok tukar tyre tu, my boys pi makan kat mamak sebelah. Tak kuasa aku nak masak malam tuh, penat ngan hassle tyre.

Sok paginya pi balik kedai tyre tu and tukar pulak the kiri bila stock tyre dah sampai. Haigh….

Yey, sekali lagi dalam sejarah aku berjaya gak settledkan sendiri hal tyre nih without laki’s helping hands. Apek tu siap isikan angin for tyre2 belakang bagailah.

Kenapa Kak Red tak nak belajar pasal tyre, boleh beli ni dulu buat back up sblm pi workshop, or amik la tau isi angin tyre Kak Red or blablablayadayayda….

Hallop, kalau aku kena amik tau hal keter hal tyre gak, lagi  la laki aku cuci tangan, kita being bini isteri supermak ni tak yah nak tunjuk terer pandai sangatlah heh…biar bodoh tak tau berpada2 gak, kasi sket laki kita man up untuk kerja2 keter nih, hokey???

Comment: 6

72 for Mak Ajah…

IMG_6301

22 November. Mak is turning 72 years old today. Mak Ajah, ramai orang kenal my mom, sampai ke Mekahpun ada readers yang kenal Mak Ajah kat sana. But sejak awal tahun nih, untuk tahun pertama kalinya gak Mak tak dapat ke Mekah coz of her kesihatan yang semakin merosot. I takde latest terbaru gambar ngan mak (ada but only for my collection coz tak bertudung), so ini je photo yang ada bertudung waktu I took her to stay with me for a while.

Mak kena stroke (since months ago tu lah), but satu lagi her ingatan pun dah makin berkurangan, setiap hari setiap minggu it s dropping. Dementia.  Bebaru ni ada gak admitted lagi kat hospital. Macam in out in out lah jugak hospital skang nih.

Mak, semoga kesihatan mak kembali baik sedia kala.  Setiap kali jumpa visit mak, dia tak lepas berulang cakap, Mak dah ampunkan korang tau, mak dah ampunkan anak2 mak, jangan risau tau. Tak sempat la kita mintak mahap pun dia tetap cakap tu….haih sedih.

Walaupun dementia, anak2 masih dia kenal lagi, cuma tu lah, tak lah 100% molek ingatannya tu, ada tang benda lain gak dia tak berapa ingat/kenal. Apapun, dedoakan sama for my Mak Ajah.

 

Comment: 4